JA slide show

Novosti

Porodično pčelarstvo Hatibović je još jednom dokazalo da je lider u području pčelarstva i apiterapije. 01.01.2009.god. smo primljeni u Američko apiterapeutsko društvo sa sjedištem u Nju Jorku.

 

Home Eko med Eko med
Eko med PDF Print E-mail
Sunday, 27 September 2015 18:47


O medu je teško pisati ukratko jer su nebrojena svojstva dokazana. Probat ćemo u najkraćem obliku predstaviti pojedine vrste meda, ali se procjenjuje da u svijetu postoji oko 300 vrsta meda.


Među najbitnijim činjenicama koje treba spomenuti jeste da svaka godina nije ista, niti uvijek mede iste biljke, pa ne mora da znači da se svake godine dobiju iste vrste meda.


Još jedna jako bitna stvar je i dominacija biljaka u medu, posebno u polifloralnim vrstama, gdje ćemo navesti primjer: sa različitih livada, livadski med neće imati isti okus niti boju, niti će sa iste livade svake godine biti u potpunosti isti, jer ovisi i o medonosnim biljkama, koja je dominantnija.


Iz takvih razloga, jedna od naših misija, kao uspješne pčelarske porodice jeste da proširujemo znanja, kako naša, tako i naših kupaca, da med ovisi o nektaru biljaka i da svaki med nosi svoju posebnost, pa čak i kad je u pitanju ista vrsta meda.


Med porodičnog pčelarstva Hatibović dolazi u svom specifičnom pakovanju, možete ga kupiti isključivo kod nas i vrste meda koje imamo u ponudi su specifične za naše pčelarstvo, a imajte i na umu da svake godine ne mora da znači da ćemo imati sve ili iste vrste meda. To ovisi o vremenskim uslovima i prirodi, jer med dobijamo isključivo iz prirode, što pčele unesu u košnicu, vama dolazi na sto.

 

Proljetni med : Ovo je med koji je specifična za pčelarstvo porodice Hatibović, zbog mjesta ispaše pčela. U tom području je klima takva da se međusobno, u rano proljeće, isprepliće beharanje mnogih voćki, cvjetanje bosanskog vrijeska, gloga i neznatno cvjetanje bagrema. Med ima bistro žutu boju, miris behara te blago jak okus. Uzevši u obzirom blagost, pogodan je za primjenu kod starije djece, već školskog uzrasta, idealan je za svaki dan, a kao i svaki drugi med, nosi svoja antibakterijska svojstva. Kao i bagremov med, ima sporo vrijeme kristalizacije.

 
  

Bagremov med : bagremov med, ukoliko nema primjese niti jedne druge biljke, ima izgled tečnog stakla, izuzetno je svijetlo žute boje, skoro proziran. Po okusu, najblaži je med koji postoji i najbolji je za korištenje za zaslađivanje napitaka jer, zbog blagog okusa, ne mijenja okus napitka. Jedna od najvećih razlika od ostalih medova je izuzetno spora kristalizacija, između godinu do dvije, zbog visoke koncentracije prirodnog šećera, fruktoze, u sastavu. A upravo iz tog razloga je idealan med za dijabetičare, jer udio fruktoze u ovom medu je veći od udjela drugog prirodnog šećera, glukoze. Naučno je dokazano da svaki dijabetičar smije, u toku dana, konzumirati 30g čistog meda. Pored toga, odlično čisti jetru, izuzetno dejstvo ima na respiratorni sistem zbog antibakterijskih svojstava i zbog svoje blagosti je med koji se primjenjuje kod djece svih uzrasta te brzo vraća energiju. Odlično pomaže u smanjenju napetosti i nesanice, posebno sa čajem od kamilice, jer pojačava djelovanje čaja. Najcjenjenjiji je med na svijetu, upravo zbog svojih delikatnih karakteristika.

Naš bagremov med je dobitnik svjetske zlatne medalje na 41.Kongresu Apimondije, koji je održan u Francuskoj. 

  

Bagrem i kupina : Ova kombinacija meda je također specifična za pčelarenje porodice Hatibović, jer je isključivo ovisna o mjestu gdje pčele idu na ispašu. Kada se završi ispaša bagrema, a med u ćelijama saća nije zatvoren, usljed završetka paše, sljedeća medi kupina. Pčele na ispaši kupine zatvore med voštanim poklopcima i tek onda je spreman za vrcanje. Time dobijete med specifičnog okusa na bagrem a jaki okus ostaje na receptorima okusa i nakon gutanja meda, usljed dodatka kupine. Bojom je intenzivniji od čistog bagremovog meda, dok je ostalim karakteristikama jako sličan, dok je vrijeme kristalizacije slično vremenu kristalizacije bagremovog meda.

  

Livada : Ovaj med je kombinacija mnoštva cvjetova, pa samim time boja može varirati od žute, narančaste do tamnijih nijansi, a i ovisi od položaja livade, da li je nizinska ili planinska, gdje livadski med iz nizinskih livada ima svjetliju nijansu a iz planinskih tamniju. Najčešće je slatkog okusa u kome predominira biljka koja je bila dominantna tokom ispaše. Za naš livadski med se kao dominantne vrste vezuju majčina dušica i iva trava. Ovo je najkompleksniji med i ima najveću koncentraciju vitamina, prisutna su eterična ulja kao i fitoncidi koju su antimikrobi biljaka. Ima efekat na digestivni sistem, bolesti bubrega i pluća, kao i na srce i krvožilni sistem, a obzirom na udio vitamina, brzo obnavlja energiju u organizmu. Livadski med najčešće kristalizira u periodu od šest mjeseci do godinu dana.

  

Lipov med : Pčele sakupljaju nektar sa mirisnih cvjetova sve tri vrste lipe, a lipov med je i teško dobiti, kako je Hamzalija Hatibović uvijek govorio, jer je lipa „velika dama“. Ta značajka joj se pripisuje iz razloga što kao medonosno drvo, ima izrazite osobine medenja isključivo na određenim srednjim temperaturama. Lipov med je prilično svijetle boje, obzirom da dolazi sa medonosnog drveta, okus je sladak sa naznakama gorčine, a u organoleptičkoj analizi se ocjenjuje kao drvenast sa notom peperminta. Lipov med se kristališe u periodu od tri mjeseca. Ispitivanja je utvrđeno da u sebi ima preko 400 stotine supstanci i spojeva, iako je monofloralni med. Ima izuzetna dejstva na probavu i hormonalne aktivnosti u organizmu. Međutim, treba uzeti u obzir da lipov med, upravo zato što je lipa „velika dama“, teško dobiti bez primjesa drugih medonosnih biljaka.

  

Kestenov med : U organoleptičkoj analizi se opisuje kao taman, sa primjesama mirisa dima i kože, gorkog i teškog okusa. U principu, kestenov med što je tamniji, ima izraženiju aromu, kao i gorčinu, a na to utiče i godina, jer što je godina toplija, kestenov med je jači iz razloga tog onda pčela ide na manje drugih cvjetova koji mede u isto vrijeme. Kestenov med je relativno bogat mineralima, a svoju najbolju primjenu nalazi u kombinaciji na hranom, posebno jagodičastim voćem zbog izrazitog okusa. Zbog minerala ojačava organizam, mišiće i cirkulaciju.

  

Vrijeskov med : Dolazi od dvije specije vrijeskova, s tim da se jedino med od Calluna vulgaris u pravilu smatra vrijeskovim medom a druga vrsta potiče od Erica species. Vrijeskov med je tipično crvenkasto naračaste boje do tamnijih nijansi ambera. Malo je gorak, a sladak okus dugo se zadržava u usnoj duplji, s tim da je okus drvenast, topao i osjeti se svježa aroma vrijeska, ukoliko je čisti vrijeskov med. Kristališe u srednje dugom vremenskom periodu u skroz drugu nijansu od one koju ima kada je u tečnom stanju. Ukristalisan ima bež do svijetlo smeđu boju. Bogat je antioksidantima, koji igraju ulogu u oslobađanju organizma od radikala.

  

Hercegovačka livada : Najčešće pitanje u vezi ovog meda je : „Kako može biti livada ako je Hercegovina krševita?“ Odgovor je jednostavan. Ne možete dobiti specifično jednu vrstu meda, nego više medonosnih biljaka medi u isto vrijeme. Taj med, kao i livada, nije monofloran i kao takvog ga ne možete deklarisati. Pa da bismo pojednostavili, jer dolazi od nekoliko medonosnih biljaka,  onda je hercegovačka livada. U ovisnosti od udjela biljaka, boja varira, a kristalizacija je najčešće svjetlijih nijansi. Bogat je vitaminima i ima široku rasprostranjenost upotrebe.

  

Šumski med : Prva stvar koja se treba razjasniti jeste činjenica da se kod nas spominju medljika i šumski med. Medljika je med koji pčele skupljaju od afida, tj. lišnih ušiju na drveću, najčešće borovima i hrastovima. I ovaj med je vezan za vremenske uslove, jer se može dobiti jedino pred kraj ljeta, kada je godina veoma topla i sušna, jer jedino tada lisne uši izlučuju smolaste materije nalik nektaru koje pčele skupljaju. Ukoliko med nije čista medljika, a generalno je čistu medljiku, zbog uslova u kojima je jedino ima, teško dobiti, onda med označavamo sa „šumski med“. Med je izuzetno tamne boje, srednjeg intenziteta, tople i drvenaste arome, srednje slatkoće i aciditeta, nema gorčine. Ovaj med je izuzetno bogat mineralima, ali ne zato što nektar drveča ih ima, nego upravo jer ga prerade lisne uši,  a zbog prisustva glukozne oksidaze, ima visoka antibakterijska svojstva. U svijetu je, pored bagrema, jedan od cjenjenijih medova.

  

A šta bi bio med, da nije zastupljen i njegov najveći konzument : medo. Za izbirljivu djecu, kojima su draži slatkiši i čokolade nego med, tu je posebno pakovanje, kojim med činimo zanimljivijim djeci, da bi u periodu rasta i razvoja dobili sve potrebne nutrijente, a i dražim od raznih slatkiša. U ovim pakovanjima su zastupljeni medovi koji su prihvatljivi za dječiji uzrast, a to su:

-bagremov med, koji je pogodan za konzumiranje i kod beba i djece svih uzrasta

-proljetni med, koji je pogodan za konzumiranje kod djece preko dvije godine starosti

Last Updated ( Monday, 28 September 2015 18:30 )