JA slide show

Novosti

Porodično pčelarstvo Hatibović od početka mjeseca jula vrši terapeutske masaže medom i pčelinjim otrovom kao i apipunkturu za što smo jedini u širem regionu certificirani od strane svjetske federacije pčelarskih asocijacija- Apimondije.

 

Home O nama
O nama PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 12 October 2006 10:26

 
 

 

 

Sve je počelo davnih 1800-tih godina, kada još nije bio izumljen čak ni stetoskop, kada se nije znalo da li je bolest proizvod bakterija ili su bakterije proizvod bolesti. Današnje košnice se nisu koristile još narednih sto godina već su se koristile takozvane trnke. Ali, čak i tada, bili smo svjesni činjenice da se u košnici krije nešto izuzetno: užitak i lijek. Tada nismo znali o pčelinjim proizvodima što znamo danas, ali smo znali da ima višestruku upotrebu. Tada, u tim vremenima, pčelarstvo Hatibović je dobilo svoje temelje. Iako ne postoje mnogi pisani izvori iz tog perioda, naša tradicija se prenosila sa koljena na koljeno, sa generacije na generaciju, kroz zlatna i kroz surova vremena, kroz uspone i padove da bismo došli do mjesta na kojem danas stojimo. Od formiranja prvog pčelinjeg društva, kako danas to nazivamo, trudili smo se da usavršavamo svoje znanje, metode i opremu koju koristimo, te smo zbog toga postigli sve što danas predstavljamo: tradiciju, odlične proizvode izvanrednog kvaliteta, eko proizvodnju i uspjeh u svim oblastima našeg posla.

Osim pčelarstva, koje je stup i osnova naše tradicije, bavimo se proizvodnjom pčelinjih proizvoda, komplementarnom medicinom, prirodnom kozmetikom a nadamo se, kako budemo dalje napredovali, da ćemo i naš asortiman posla i proizvoda širiti dalje.

Sadašnji asortiman dijelimo na pet grana poslovanja:

Pčelarstvo : osnovna djelatnost, proizvodnja pčelinjih društava i pčelinjih proizvoda direktno na pčelinjaku

Eko med : naš prvi zaštićeni brend pod čijim okriljem se nalazi mnoštvo vrsta eko meda kao i kombinacija meda sa drugim pčelinjim proizvodima

Komplementarna medicina : poseban dio naše tradicije u kome se bavimo pomaganjem pri liječenju mnogih oboljenja, od najblažih upala do najtežih oblika tumora. Komplementarna medicina je forma pomaganja pri liječenju u kojoj koristimo lječničke nalaze te na osnovu dijagnoze pripremamo apiterapiju za pacijenta.

Wellness and spa : Apiterapiju nadopunjavamo terapeutskim masažama i apipunkturi koje se zasnivaju na posebnim principima i posebnim pčelinjim proizvodima. Naše terapeutske masaže, osim što su djelotvorne u pomaganju pri liječenju, imaju izuzetno veliku ulogu u relaksiranju organizma i odbrani organizma od toksina i poboljšanju imunog sistema.

Kozmetologija: kao što i sam naziv govori, riječ je o disciplini koja se bavi proučavanjem kozmetike. Kozmetika se prije zasnivala mnogo više na pčelinjim proizvodima nego danas a prisutni su dokazi kako učinkovita ta kozmetika je bila. Obzirom da danas takva kozmetika ima slabu ulogu, mi smo odlučili vratiti kozmetiku baziranu na pčelinjim proizvodima na velika vrata pod brendom imena „Amara by Hatibović“.

Pčelarstvo, kao osnova našeg posla, predstavlja upravo proizvodnju pčelinjih društava, matica, rojeva. Iako smo, zbog spleta životnih okolnosti kojih smo svi svjesni, više nego jednom morali počinjati ispočetka, uspjeli smo dovesti naš pčelinjak na trenutnih 300 pčelinjih društava.

Tokom napornih sezona, naše pčele proizvode med, polen, propolis, matičnu mliječ, pergu i pčelinji otrov. Svi naši proizvodi zadovoljavaju standarde eko proizvodnje. Ukratko, možemo reći da kupovinom naših proizvoda dobijate samo ono što su pčele, svojim napornim radom, donijele iz prirode.

Naša proizvodnja pčelinjih proizvoda se zasniva na principu "Pčele iz prirode donose u košnicu-mi iz košnice donosimo na Vaš sto." 

  

Komplementarna medicina podrazumijeva liječenje raznih vrsta oboljenja. Našim medikamentima već preko 200 godina pomažemo u liječenju svih vrsta bolesti- od najmanjih gripa pa sve do najtežih tumornih, koštanih i kožnih oboljenja. Spisak raznoraznih bolesti koje liječimo je pa čak previše dug ali ćemo nabrojati neke od najčešćih oboljenja s kojima se susrećemo. Među njima su: upala grla i krajnika, upala pluća, razni karcinomi, tuberkoloza, ciroza jetre, rak debelog crijeva, sva oboljenja štitne žlijezde, angina pectoris, gastritis, bronhitis, nervoza, dijabetes, sve vrste tumora, reumatski artritis, osteoporoza, osteoartritis, psorijaza i sva druga kožna oboljenja i oboljenja koja su još uvijek veoma zagonetna za nauku: multipla skleroza, Alzhajmer, Parkinson, i još mnoga druga oboljenja.

2008.godine smo zvanično postali članicom svjetske federacije pčelarskih asocijacija: Apimondije kada smo certificirani za apifitoterapiju, terapeutske masaže medom I pčelinjim otrovom kao I apipunkturu.

Kruna na sav naš rad, naše porodično pčelarstvo I tradiciju je bila zlatna medalja za najbolji med na svijetu koju smo dobili na 41. Kongresu Apimondije održanom u Francuskoj. 

Iako smo dobili najveće priznanje za naš rad, nastavili smo dalje pa danas širimo naš pčelinjak u pčelarski centar na Kaloševiću(općina Tešanj), gdje ćemo u potpunosti da objedinimo sve što se može postići u pčelarstvu, proizvodnji, komplementarnoj medicini I drugim granama koje ćemo obuhvatiti našim poslom. Davno smo izrazili želju da svijet vidi šta je to proizvodnja u pravom smislu te riječi u pčelarstvu, pa smo pozvali poznavaoce pčelarstva, buduće investitore u naš pčelarski centar I one koji žele znati više o pčelarstvu, da nam se pridruže u novim projektima koje radimo.

 

   

 

 

 

 

 


Last Updated ( Saturday, 07 February 2015 18:36 )