JA slide show

Novosti

Porodično pčelarstvo Hatibović od početka mjeseca jula vrši terapeutske masaže medom i pčelinjim otrovom kao i apipunkturu za što smo jedini u širem regionu certificirani od strane svjetske federacije pčelarskih asocijacija- Apimondije.

 

Home Pčelarstvo
Pčelarstvo PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 11 October 2006 00:16

 

 

 

 

 

 

 

Pčele su postojale još u tercijalnoj epohi Zemlje,približno 56 miliona godina prije nego što se pojavio prvi čovjek. Pčelinji proizvodi se spominju još u najstarijim civilizacijama. Danas o pčelama znamo mnogo više-one su osnova 80 odsto naše hrane a samim time i opstanka. Propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena- od starog Babilona, Egipta, Arapskog svijeta, Grčke i Rima. Tadašnji travari i iscjelitelji su upotrebljavali i ostale pčelinje proizvode za spravljanje lijekova za razne bolesti.

Pčelarstvo je posao kojim se ne možete baviti ako nemate ljubavi prema prirodi i prema pčelama te ukoliko niste spremni ustati rano I zaspati kasno, pa čak ponekad I nikako.

Profesionalno pčelarstvo zahtijeva konstatno usavršavanje znanja I veliku ljubav. Da bismo dobijali pčelinje proizvode vrhunskog kvaliteta, neophodno je imati dvije vrste pčelinjaka: stacionarni I pokretni.

Sva znanja o ovom poslu ne bi stala u enciklopediju, a opet, sva ta znanja koja imamo nisu kompletna, uvijek učimo nešto novo. Ovo je posao u kojem svaki dan nešto novo naučite I svaki dan morate upotpunjavati svoja znanja.


 

 

 Pčela slikana tokom ispaše

 Pčelinjak

 

 

 

 Pčele na ispaši

 Pčele na ispaši

 

Pčelinjak u pčelarskom centru Hatibović

 

Stacionarni pčelinjak u pčelarskom centru Hatibović 

 

Naš stacionarni pčelinjak je mjesto proizvodnje pčelinjih društava, matica te pojedinih pčelinjih proizvoda kao što je pčelinji otrov i matična mliječ. Nalazi se na Kaloševiću, to je mjesto koje se nalazi na magistralnom putu Doboj-Teslić. Kada prolazite tim putem, ne postoji mogućnost da prođete a da ne vidite naš pčelinjak i naš pčelarski centar.

 

Na stacionarnom pčelinjaku se proizvode: 

rojevi-nukleusi

matice

matična društva: to su aktivna društva koja su odmah spremna za pašu. 

pčelinji otrov

 matična mliječ

 

Pokretni su oni koji se sele sa paše na pašu u svrhu sakupljanja različitih vrsta medova I polena. Naša pčelinja društva koja putuju tokom sezone, u ovisnosti od paše koja je aktuelna u sezoni, a to ovisi od vremenskih uslova, obiđu prostor cijele Bosne I Hercegovine.

Na stacionarnim i pokretnim pčelinjacima se proizvode svi pčelinji proizvodi:

med

polen

propolis

perga

 

Svi naši proizvodi su dostupni na pčelarskoj farmi na Kaloševiću i u našem uredu u Sarajevu a narudžbe se mogu vršiti na telefonske brojeve.

Ukoliko su Vam potrebni savjeti, bilo da ste profesionalni ili amaterski pčelar, obratite nam se, pomoći ćemo Vam.

Potreban Vam je pčelarski pribor koji je teško nabaviti ili uopće nije dostupan kod nas, obratite nam se, jer sve što možemo nabaviti za svoj posao, možemo nabaviti I Vama.

 

 


Last Updated ( Monday, 28 September 2015 19:33 )