Promjene tipa koze: Kako I kada nastaju?

 

Prvo cu reci da postoje mnoge zablude o promjenama koze zbog generalno zastupljenog misljenja da se koza mijenja jedino prilikom starenja. To nije tacno.

Pocnimo prvo sa slojevima koze:

-subkutani sloj – depoziti masti, ponasa se kao izolator

-hipodermis – pruza glavnu strukturnu podrsku za kozu

-dermis – fibrozna struktura sacinjena od kolagena, elasticnih vlakana, folikula, zavrsetaka nerava I zlijezda, podrzava I stiti kozu kao I dublje slojeve, pomoc je u senzaciji I termoregulaciji

-epidermis – vanjski sloj koze, pruza vodootpornu barijeru I stvara ton koze, znate li da ovaj sloj ima vlastitih pet slojeva

 

Do sada su uvijek vam uviijek govorili da starenje izaziva reduciranje kolagena I elasticnog tkiva I zato dobijamo bore. Zar ne? Ali to nije sve.

 

Svi slojevi koze mogu biti uzrok promjena kroz zivot. Ako izgubimo na tezini, smanjuju se naslage masti I ako se kozi ne pomaze, koza ce jednostavno visiti. Koza je elasticna. Elasticitet koze treba da se vjezba masazama I pomaze kremama. U okviru onoga sto imamo genetski, moramo raditi na tome da do izrazaja dolaze najbolje odlike.

Zatim, uvijek zaboravljamo da su u kozi zlijezde, tacnije dva tipa, znojne zlijezde I zlijezde za lucenje. Kada udjemo u puberter, zlijezde za lucenje sebuma pocinju vise da luce sebum. Da li se ovo desava samo u pubertetu? No, to se desava stalno. Nivo stresa, hormona, trudnoce, poslijeporodjajni period, menopaza, sve ovo utice na lucenje sebuma. Tako da nije tacno da se koza mijenja samo s godinama. Ona se mijenja stalno.

Na primjer, ako imate suhu kozu I koristite kreme za suhu kozu nakon nekog vremena cete se pogledati I pomisliti: “Oh, ovo vise ne funkcionise. Moram naci drugu kremu za suhu kozu.” Cekajte, koza se mijenja. Promjene se moraju pratiti. Moza je vasa rutina njege izazvala regulaciju lucenja sebuma I koza vise nije suha. Mozda sada treba samo hidrataciju.

Iz toga razloga smo kreirali kremu za svaki tip koze: zrelu, suhu, problematicnu I normalnu. Kreme za problematicnu I suhu kozu pomazu regulaciju lucenja sebuma, krema za zrelu kozu potpomaze proizvodnju kolagena.

A naglasak na ubjedjenje da ulje nije za masnu I problematicnu kozu. Ako samo skidate ulje sa koze, to je znak kozi da je potrebno jos ulja tako da pravite sebi kontra-efekat od stavrnog koji zelite. Postoje ulja koja su pogodna za masnu I problematicnu kozu koja stite kozu, potpomazu regulaciju lucenja sebuma ali nece izazvati prekomjerno lucenje.

 

Iako je to cesto zapostavljena tema, razliciti dogadjaji u zivotu ce izazvati promjene na kozi. Pratite ih, ako niste sigurni, konsultirajte strucnjaka I shodno promjenama mijenjajte proizvode. Nemojte vjerovati da imate samo jedan tip koze cijeli zivot. Trudnoca izaziva promjene, promijeni se koza nakon poroda, nivoi stresi, hormona, lijekovi, promjene tezine, sve utice na kozu. Isto vrijedi I za muskarce, naravno, kada oduzmemo iz toga trudnocu 😊

Ja sam prosla faze od izrazito masne koze do normalne tokom trudnoce pa poslije poroda ekstremno suhe a sada imam mjesovitu kozu, imam masne zone I normalne zone.

Ponovo jos jednom I redovne savjete:

  1. Pijte vodu
  2. Duplo-ciscenje (da, koza treba ciscenje, ne vlazne maramice)
  3. Hidratacija
  4. Zastita od sunca

 

Ako vam treba pomoc prilikom izbora Amara by Hatibovic Cosmetics proizvoda, kontaktirajte nas.

Ako vam treba vise detalja, kontaktirajte me, cilj ovo clanka je bio da na vrlo jednostavan nacin predstavim promjene tipa koze I da to svima budu dostupne informacije.

 

 

Dzenana Hatibovic Avdibasic

Mr.ph./Msc MLS/ Pcelar/ Cosmetics developer/ MUA